Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

20 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день біженців (World Refugee Day)

Четвер, 20 червня 2024
20 червня світова спільнота відзначає Всесвітній день біженців (World Refugee Day)

Всесвітній день біженців – це глобальна подія, яку Організація Об’єднаних Націй організовує щороку 20 червня.

Викладач кафедри психології Дніпровського інституту ПрАТ ВНЗ «МАУП», правознавець, психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області, член Міжнародної асоціації психологів та консультантів із сексуальної освіти Едуард Абашія інформує про наступне.

Всесвітній день біженців – це глобальна подія, яку Організація Об’єднаних Націй організовує щороку 20 червня. Він покликаний вшанувати та відзначити біженців з усього світу. На честь 50-річчя Конвенції про статус біженців 1951 року цей день був заснований 20 червня 2001 року.

Всесвітній день біженців вшановує силу і мужність біженців і заохочує громадську обізнаність і підтримку біженців, людей, які були змушені покинути країни, свої рідні землі та оселі через конфлікти, війни, переслідування або стихійні лиха.

Біженці є вразливими й потребують допомоги, їх часто не розуміють і ставляться до них зі злістю, презирством, вони часто мають дуже мало або взагалі нічого з речей, у них мало їжі, їм часто доводиться залишати свої домівки ні з чим або з, тим, що вони можуть нести.  Вони страждають від холоду, голоду, травм, відчаю, хвороб, насильства, втрати близьких,  душевних мук, та зазнають розлуки з рідними.

День обізнаності покликаний сприяти розумінню громадськістю проблеми біженців, а також мобілізувати підтримку і допомогу.

У всьому світі урядові та неурядові організації невтомно працюють, щоб допомогти біженцям, але з огляду на те, що біженцями стають майже щодня, постійно потрібна додаткова допомога та обізнаність, щоб забезпечити справедливе ставлення до біженців та їхнє забезпечення, а не ігнорування чи відторгнення, а також проєкти, спрямовані на переселення та забезпечення біженців. Отже, Всесвітній день біженців висвітлює все це.

Ми живемо у глобалізованому світі, який впливає на міжнародні відносини, світову економіку та дипломатію. Перед кожною людиною також стоїть завдання уявити та відчути себе частиною світу, окрім зобов’язань перед державою, до якої вона належить. Ця концепція ґрунтується на ідеї, що кожна людина відіграє важливу роль у розв'язанні світових проблем, підтримці миру, глобальному і рівномірному розподілі товарів і ресурсів, гуманітарній допомозі та захисті прав людини. Таким чином, громадяни світу повинні бути частиною співчутливого світового проєкту, толерантно і з розумінням ставитися до співгромадян, попри всі скептичні позиції щодо цього ідеалу.

Пам’ятайте, що біженцем може стати кожен і кожна з нас, і життя це постійно  доводить людству. Історія свідчить, що людина може народитися в одній країні, а померти в іншій, і ніхто з нас від цього не застрахований, тому треба розвиватися, пізнавати наш світ у всьому його різноманітті та бути людьми світу, — зазначив психолог Едуард Абашія.