Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

Дніпровський інститут ПрАТ ВНЗ «МАУП» вітає всіх мусульман із прийдешнім Новим 1446 роком за Хіджрою!

Неділя, 07 липня 2024
Дніпровський інститут ПрАТ ВНЗ «МАУП» вітає всіх мусульман із прийдешнім Новим 1446 роком за Хіджрою!

У 2024 році Мусульманський Новий рік розпочнеться ввечері 6 липня і закінчиться ввечері 7 липня. Це буде 1446 рік за Хіджрою.

Викладач кафедри психології Дніпровського інституту ПрАТ ВНЗ «МАУП», правознавець, психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області, член Міжнародної асоціації психологів та консультантів із сексуальної освіти Едуард Абашія інформує про наступне. У 2024 році Мусульманський Новий рік розпочнеться ввечері 6 липня і закінчиться ввечері 7 липня. Це буде 1446 рік за Хіджрою.

У мусульман Новий рік починається з місяця Мухаррам. Це час для роздумів, самооцінки та постановки духовних цілей на наступний рік. Мусульмани користуються цією нагодою, щоб висловити подяку, попросити прощення у Бога та прийняти рішення, щоб покращити свої стосунки з Аллахом.

Епохою (точкою відліку) ісламського періоду було обрано Хіджру, або переселення Мухаммеда та його послідовників з Мекки до Медини, що відповідає 622 р. н.е. за григоріанським календарем. Дати ключових подій, таких як святкування святих ночей, а також усіх релігійних обов’язків, таких як молитва, піст у місяць Рамадан і паломництво, визначаються відповідно до ісламського календаря.

Згідно з ісламським віровченням, Мухаммед (мир йому і благословення Аллаха), який проповідував у Мецці, і його послідовники почали піддаватися переслідуванню з боку місцевої знаті, багатьом представникам якої подобалися не всі аспекти нової віри. Коли гоніння посилилися і залишатися на колишньому місці стало небезпечно, було вирішено перебратися в місто Ясріб, жителі якого погодилися прийняти проповідника і його сподвижників. Пізніше Ясріб отримав назву Медина – тобто "місто пророка". Він став центром Праведного халіфату – ісламської держави, що виникла після смерті Мухаммеда 632 року.

Літочислення від Хіджри почали вести в 637 році за другого праведного халіфа і найближчого сподвижника Мухаммеда Умара ібн аль-Хаттаба. Він вирішив узяти за відправну точку не сам день переселення, а перше число місяця Мухаррама, у якому воно відбулося. Період до Хіджри стали називати джахілія – тобто «час невідання», що в широкому сенсі означає доісламський період.

Місяць Мухаррам є першим місяцем мусульманського календаря. Мухаррам — один із чотирьох місяців, протягом яких Аллах особливо заборонив конфлікти, кровну помсту та війни.

Мухаррам — місяць покаяння та богослужіння, є найкращим для дотримання посту після місяця Рамадан. У Корані (Священній книзі мусульман) багато говориться про важливість цього періоду: прийнято приносити покаяння і присвячувати себе служінню Богу. У перший день першого місяця їдять переважно баранину – існує традиція готувати сім різних страв із цього м’яса.

У день мусульманського Нового року релігійні люди прагнуть проводити більше часу в молитвах – як індивідуальних, так і колективних у мечетях, але не влаштовують урочистостей. Віряни читають Коран, приділяючи увагу тим аятам (віршам з Корану), які стосуються Хіджри.

Ісламський календар, також відомий як календар Хіджри, - це місячний календар, заснований на фазах Місяця. Ісламський календар коротший за григоріанський.

Рік за ісламським календарем складається з 354 або 355 днів, тоді як рік за григоріанським - сонячним календарем, що ґрунтується на вимірюванні руху Землі навколо Сонця, має 365 або 366 днів. Таким чином рік у мусульман триває менше на 11 – 12 днів, ніж у християнських народів, а кожна нова доба настає після заходу сонця.

В ісламському календарі немає поняття високосного року, як у григоріанському. Приблизно раз на три роки додається проміжний місяць, який називається “Ду аль-Хіджа (Dhu al-Hijjah)”. Точна дата ісламського Нового року змінюється з року в рік, оскільки залежить від того, коли з’являється новий місяць, - зазначив психолог Едуард Абашія.

Бажаємо всім миру, добра, Божого благословення!