Міжрегіональна Академія управління персоналом

Дніпровський інститут
м. Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 21

МАУП долучається до відзначення Міжнародного дня демократії

Неділя, 15 вересня 2024
МАУП долучається до відзначення Міжнародного дня демократії

Міжнародний день демократії відзначається в усьому світі 15 вересня кожного року.

Викладач кафедри психології Дніпровського інституту ПрАТ ВНЗ «МАУП», правознавець, психолог Амур-Нижньодніпровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області, член Міжнародної асоціації психологів та консультантів із сексуальної освіти Едуард Абашія інформує про наступне. Міжнародний день демократії відзначається в усьому світі 15 вересня кожного року. Він був заснований резолюцією, прийнятою Генеральною Асамблеєю ООН у 2007 році, з метою просування і підтримки принципів демократії та надання можливості проаналізувати стан демократії у світі. Вперше цей день був відзначений у 2008 році.

Демократія - це не стільки мета, скільки процес, і лише за повної участі та підтримки міжнародного співтовариства, національних органів влади, громадянського суспільства та окремих осіб ідеал демократії може стати реальністю, якою зможуть користуватися всі і скрізь.

ООН прагне досягти своїх цілей - миру, прав людини та розвитку. Вона вважає, що права людини і верховенство права найкраще захищені в демократичних суспільствах. ООН також визнає фундаментальну істину про демократію в усьому світі - що демократія є продуктом сильного, активного і гучного громадянського суспільства.

Міжнародний день демократії нагадує нам про важливість побудови демократичного та організованого суспільства, в якому поважаються та захищаються права і свободи всіх громадян.

У часи, коли демократичні цінності піддаються випробуванню, ми наголошуємо на необхідності наполегливої роботи над змінами в державі та суспільстві, щоб наблизитися до стандартів демократії, прав людини та верховенства права, які існують у розвинених країнах Європейського Союзу.

Громадяни України потребують більшої справедливості, яку можуть забезпечити лише функціональні демократичні інститути, що означає суттєві реформи у сфері демократії та верховенства права, прав людини, зміцнення незалежних інститутів, свободу засобів масової інформації (ЗМІ), зміцнення парламентаризму та демократичної політичної культури, справжню боротьбу з корупцією, де кримінальному переслідуванню піддаються не тільки ті, хто одержує хабарі, але й ті, хто їх дає.

Демократизація суспільства має бути інклюзивним процесом, який передбачає участь громадян, особливо молоді, у публічному діалозі та прийнятті рішень, що впливатимуть на їхнє життя зараз і в наступні роки.

Ми виступаємо за сталий розвиток суспільства, в якому немає місця насильству і всі громадяни відчувають себе захищеними та безпечними, де панують принципи солідарності та толерантності, професіоналізму, розуміння важливості боротьби з бідністю, гендерної рівності, захисту навколишнього середовища, соціальної інтеграції та покращення становища вразливих соціальних груп.

Саме тому важливо, щоб ми послідовно йшли європейським шляхом, на який ми стали саме для того, щоб організувати нашу країну за моделлю західноєвропейських країн, з підконтрольним урядом, незалежною судовою владою, країн, де панує політична толерантність, поважаються права, свободи та гідність людини, вільні ЗМІ, а судова система та державне управління не піддаються корупції, хабарництву, зловживанням різного роду тощо, - зазначив психолог.